NaarTerschelling.com, het leukste eiland van de wadden!

Laatste nieuws
Volg ons
GO UP

Brandaris Terschelling

  /  Brandaris Terschelling

 

De Brandaris is de imposante vuurtoren van Terschelling, die al sinds 1594 in gebruik is. De Brandaris is op iedere plek van het eiland te zien!
De huidige toren is echter niet de oorspronkelijke vuurtoren Brandaris. Deze werd namelijk al in 1323 gebouwd met behulp van financiering uit de Zuiderzeestad Kampen. Een vuurtoren op Terschelling was nodig om de handelsschepen langs de Waddeneilanden naar de Zuiderzee te loodsen. Door de stroming en afkalving aan de westelijke kust en aanslibbing van zand aan de oostelijke kust, is het eiland in de loop der tijd steeds verder naar het oosten opgeschoven. De originele Brandaris is daardoor rond 1570 in zee verdwenen. Zo’n 25 jaar later werd de nieuwe Brandaris op zijn huidige locatie in gebruik genomen.

De Brandaris is inmiddels de oudste vuurtoren van Nederland en was in 1837 de eerste met een draaiende Fressnel-lens. De Brandaris is nog steeds actief als zeeverkeerscentrale en laat om de 5 seconden licht schijnen over de Noordzee en het westen van Terschelling. Hoewel de meeste apparatuur inmiddels digitaal is, wordt de toren nog steeds 24 uur per dag bemand. De torenwachter houdt ondanks alle computersystemen ook zelf gelukkig een oogje in het zeil en slaat af en toe alarm vanwege een drenkeling of surfer in nood. De Brandaris is niet toegankelijk voor publiek. Tenzij u er in het huwelijk treedt, want de Brandaris is door de gemeente Terschelling aangewezen als bijzondere trouwlocatie.

 

Brandaris Terschelling

Bekijk hieronder onze foto’s van de Brandaris!

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Error: Access Token for naarterschelling is not valid or has expired. Feed zal niet updaten.

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.

Geen berichten gevonden.

Zorg ervoor dat dit account berichten beschikbaar heeft op instagram.com.

Klik hier om te troubleshoten

Shop #NaarTerschelling

X